Wat zijn de gevaren van obesitas?

Obesitas neemt in Nederland een steeds prominentere plaats in. Cijfers liegen er niet om. Ruim de helft van Nederland heeft overgewicht. Een groot deel daarvan heeft gevaarlijk overgewicht en een deel daarvan kampt zelfs met obesitas.

Een klein percentage binnen dat gebied kampt met morbide obesitas, een uiterst gevaarlijke vorm van obesitas. Wat houdt dat precies in en hoe moet je hiermee omgaan?

 

Overgewicht en obesitas

Onterecht wordt vaak aangenomen dat overgewicht en obesitas hetzelfde zijn. Dat is niet het geval. Als je kijkt naar je BMI (Body Mass Index) zie je dat dit in te delen is in overgewicht, obesitas en morbide obesitas.

Overgewicht is ernstig, maar obesitas is nog een graadje erger.

Mensen met obesitas merken er vaak ook meer van dat ze te zwaar zijn, omdat ze steeds meer lichamelijke ongemakken krijgen. Denk hierbij aan hartproblemen, een te hoge bloeddruk, een zeer slechte conditie en kortademigheid. Ook psychisch hebben mensen met obesitas het vaak zwaar. Ze ontwikkelen een gevoel van ontevredenheid dat overgaat in onzekerheid en niet zelden tot een depressie leidt.

Al die problemen zorgen er ook voor dat een persoon met obesitas een soort kluizenaarsbestaan gaat leiden. Deze persoon sluit zich liever thuis op dan nog onder de mensen te komen. Sociaal gezien heeft dat dus vreselijk veel impact.

 

Morbide obesitas

Obesitas is een gevaarlijke aandoening. Het is dodelijk. Morbide obesitas is nog wat erger. Hierbij is de mate van zwaarlijvigheid zo ernstig dat je eigenlijk direct actie moet ondernemen. Hoe je dat doet, kan verschillend zijn.

Bij morbide obesitas heb je vaak al te maken met allerlei bijverschijnselen van overgewicht en obesitas. Het heeft zich in een aantal jaar opgestapeld en manifesteert zich steeds vaker. Dat is dan ook de reden dat mensen met morbide obesitas vaak onder toezicht komen te staan.

Bij obesitas kun je ook gecontroleerd worden door een diëtist of arts.

 

Operatief?

Je kunt ervoor kiezen om operatief een ingreep te laten doen. Je kunt dan een maagverkleining laten doen, maar ook vet laten wegzuigen. Beide ingrepen zijn alleen op medisch advies te doen en nemen nogal wat risico met zich mee.

In de meeste gevallen zal dan ook niet voor operatief worden gekozen, maar wordt je aan een zeer streng dieet onderworpen.

 

Afvallen met een dieet

In het geval van obesitas en morbide obesitas krijg je te maken met een dieet op maat. Op advies van een medisch specialist wordt er voor jou een schema samengesteld van voeding en beweging, waar je je aan dient te houden.

Het zal een lange tijd duren voor je op je streefgewicht bent, maar een team aan doctoren en specialisten zal je daarbij begeleiden. Het doel is niet alleen om je streefgewicht te bereiken, maar ook om je psychisch onder handen te nemen. Je moet je levensstijl veranderen, maar bovenal een knop in je hoofd omzetten waardoor je niet opnieuw zo zwaar kan worden.

 

Verenigingen

In Nederland is obesitas een groot probleem. Wie meer informatie wil kan het beste terecht bij de Obesitas Vereniging. Deze vereniging richt zich op obesitaspatiënten en kan dan ook zorgen voor nog meer informatie en voorlichting.