Hoe kan ik mijn cholesterol meten?

cholesterol metenTegenwoordig is het cholesterol meten niet meer moeilijk. Je kunt even snel bij je huisarts binnenlopen in een spreekuur of een eigen tester aanschaffen.

Wat is cholesterol?

Cholesterol wordt in ons eigen lichaam, namelijk in ons lever aangemaakt. Niets gevaarlijks zou je denken. Maar we vergeten al gauw dat we ook cholesterol binnen krijgen via ons voeding.

Net als bij een overvloed aan koolhydraten, is een overvloed aan cholesterol slecht voor ons lichaam. Het kan leiden tot hart- en vaatziekten. Dus als je de cholesterol zelf kunt meten is het eenvoudiger om bij te houden en een verhoging tegen te gaan.

Cholesterol bestaat uit een goed deel en een slecht deel. Je lichaam heeft cholesterol nodig voor de opbouw van lichaamcellen en hormonen.

Hiervoor zorgt LDL de zogenaamde slechte cholesterol voor gebruikt. Wanneer LDL overtollig in het lichaam zit en niet wordt gebruikt, blijft dit in de aderen en gaat aan de binnenkant van het bloedvat bevestigen. Bloedtoevoer wordt moeilijker.

Daarnaast bevat ons lichaam ook de zogenaamde goede cholesterol, namelijk HDL. Deze vervoert het overtollige LDL terug naar de lever. De lever zorgt er dan weer voor dat het in de darmen terecht komt. Je lichaam kan dus het cholesterol ook weer eruit gooien.

Wanneer je onvoldoende HDL en te veel LDL in je lichaam hebt, beginnen de problemen. Je bloedvaten gaan dichtslibben, omdat het slechte cholesterol er niet uit kan. Bloed- en hartvaten komen knel te zitten. Om dit te voorkomen is het nodig om cholesterol te meten.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt een hoge dosis LDL cholesterol beter voorkomen, door gebalanceerd te eten, voldoende te drinken en vooral veel te bewegen. Vergis je je alleen niet, cholesterol komt niet enkel voor bij personen met een overgewicht. Ook naarmate je ouder wordt, is de kans groter dat het balans tussen de LDL en HDL verstoord wordt.

Houd je cholesterol in de gaten. Je kunt een tester bij de apotheek aanschaffen. Net als bij een glucosemeter is een druppeltje bloed voldoende om de hoogte van de verschillende cholesterol te bepalen. In het bij sluitertje staat precies, wanneer je alarm moet slaan.

Vertrouw je de uitslagen niet? Laat de test door je arts herhalen. In het laboratorium is het techniek beter en kunnen ze je verslag doen van de situatie. Je arts grijpt in wanneer dat nodig is.

Je kunt een dieet voorgeschreven krijgen wat eventueel aangevuld wordt met medicatie. Dit hangt af van de situatie. Hoe slechter het testresultaat hoe meer kans er is dat je pillen voorgeschreven krijgt.

Gelukkig is het mogelijk om de cholesterol balans te herstellen. Het is daarom verstandig om je cholesterol in ieder geval 1 keer per jaar te laten meten.

Door een te hoge cholesterol kan je volgens hartenvaatziekten.net uiteindelijk een hartinfarct oplopen.