Help, ik heb (morbide) obesitas… Wat nu?

Obesitas bij vrouw

Elk jaar luiden gezondheidsorganisaties de noodklok. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft te maken met overgewicht. Een steeds groter wordend deel van die helft neigt naar obesitas en zelfs morbide obesitas.

Wat is er te doen als je obesitas hebt? We maken daarbij een onderscheid tussen “gewoon” obesitas en morbide obesitas.

BMI

Je BMI (Body Mass Index) geeft aan hoe gezond je gewicht is ten opzichte van je lengte. Mensen met een BMI van 25 tot 30 hebben overgewicht. Een BMI van 30 tot 40 staat voor obesitas en alles boven de 40 wijst op morbide obesitas.

Je BMI bereken je met deze formule:

Je gewicht : lichaamslengte x lichaamslengte = BMI.

Bijvoorbeeld: 82 kg : 2,7 (resultaat van 1,63m x 1,63m) = 30,4

De persoon in het voorbeeld heeft een lichte (beginnende) vorm van obesitas.

Obesitas

Obesitas is het stadium dat volgt op overgewicht. Je bent te zwaar en hebt een te hoog vetpercentage. Dat kan allerlei ongemakken met zich meebrengen, waaronder:

  • Een duf en vermoeid gevoel, weinig conditie
  • Verminderde weerstand
  • Grote eetlust (emotie-eten)
  • Depressies
  • Klachten op het gebied van beweging
  • Fysieke klachten (naarmate de obesitas erger wordt, moet je lichaam meer en meer gewicht meezeulen, wat tot problemen kan leiden).

Obesitas is op zich nog te keren, door een dieet te volgen en gezond te gaan eten. Het is verstandig om het proces met de huisarts te bespreken.

Obesitass komt vaker voor.

Morbide obesitas

Wanneer je obesitas zulke extreme vormen heeft aangenomen dat je niet meer normaal kunt functioneren en de obesitas je op meerdere vlakken belemmert in het leven, spreken we van morbide obesitas. Het is nu serieus uit de hand gelopen en veel lastiger te keren dan bij obesitas het geval was.

Morbide obesitas is ook nog eens dodelijk.

Het kenmerkt zich door een verergering van de klachten bij obesitas, maar kan ook leiden tot een hartaanval of –infarct. Morbide obesitas is een welvaartsziekten die jaarlijks vele mensen het leven kost.

Dieet

In het geval van overgewicht en obesitas kan een dieet uitkomst bieden. Het beste doe je dit op basis van een koolhydraatarm dieet, waarbij de suikers beperkt worden en je veel vezels en mineralen binnenkrijgt.

Een dieet moet goed uitgebalanceerd en strikt gevolgd worden. Zeker bij mensen met obesitas kan het zomaar zijn dat ze het niet meer zien zitten en vervallen in oude, ongezonde gewoontes. Dit is te voorkomen door een diëtist in de arm te nemen.

Het zal werken zijn, maar er zijn genoeg mensen van obesitas afgekomen door zich volledig te storten op een goed dieet.

Wanneer een dieet niet meer werkt, kan het zijn dat een medisch specialist je doorverwijst voor een operatie.

Operatie

De Obesitaskliniek is in Nederland de grootste organisatie op het gebied van operaties bij mensen die morbide obesitas hebben. Als een medisch specialist meent dat je gebaat bent bij een operatie, omdat het niet mogelijk is middels een dieet nog een gezond gewicht te bereiken, kan het zijn dat ze je doorsturen naar de Obesitaskliniek. Deze kunnen een maagverkleining uitvoeren, waardoor je minder kunt eten en razendsnel zult afvallen.

Deze operatie is intensief en niet iedereen is fit genoeg om deze te ondergaan. Ook na de operatie zal er een intensieve behandeling plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>