Koolhydraatarme diëten en afvallen

Januari is nog maar net begonnen en dat betekent dat veel mensen weer op zoek zijn naar manieren om af te vallen. Gewicht verliezen is elk jaar weer een terugkerend goed voornemen.

Een koolhydraatarm dieet kan je heel goed helpen bij het verliezen van gewicht. In dit artikel leggen we je uit waarom een koolhydraatarm eet- en drinkpatroon zoveel voordelen voor je heeft. Ook geven we je aan welke gezondheidsvoordelen koolhydraatarm eten en drinken nog meer biedt ten opzichte van andere diëten.

Ga het komende jaar gezonder tegemoet. Leef koolhydraatarm!

 

Wat zijn koolhydraten?

Net als eiwitten en vetten maken koolhydraten deel uit van je dagelijkse caloriebehoefte. Je hebt koolhydraten nodig om energie te krijgen. Die energie heb je weer nodig om je dagelijkse dingen te kunnen doen: bewegen, nadenken, functioneren… Zonder koolhydraten voel je je al snel suf en futloos.

Het is dus een beetje vreemd dat je aan een dieet gaat beginnen waarin je die koolhydraten overslaat, toch?

Daarvoor moet je weten dat er twee soorten koolhydraten zijn:

 • Complexe koolhydraten
 • Enkelvoudige koolhydraten

 

Complexe koolhydraten

De koolhydraten die je energie geven, die goed zijn voor je uithoudingsvermogen, je concentratie, je nachtrust en ga zo maar door, noemen we complexe koolhydraten. Het zijn koolhydraten die van nature in voeding zitten. Denk aan koolhydraten in groenten en fruit, maar ook aan koolhydraten in havermout.

Complexe koolhydraten maken je niet dik, omdat ze hun energie beetje bij beetje afgeven. In plaats van één piekmoment waarin veel energie vrijkomt, wordt dat beter verdeeld. De complexe koolhydraten helpen je dus de dag door.

 

Enkelvoudige koolhydraten

Wanneer we het over enkelvoudige koolhydraten hebben, hebben we het over de foute koolhydraten. De dikmakers die je niet nodig hebt en die zeker niet natuurlijk zijn. Vaak worden ze ook aangeduid als geraffineerde koolhydraten. Ze worden aan voeding toegevoegd of voeding bestaat grotendeels uit deze koolhydraten. Denk dan aan producten als koek en snoep (banket en suikers). Eigenlijk alle producten die gemaakt zijn voor het lekkere en die niet zozeer iets toevoegen aan je gezondheid.

Maar helaas zitten enkelvoudige koolhydraten ook veel in producten waarvan je het niet zou verwachten, zoals de zogenaamd gezonde vruchtendrankjes, gezonde reepjes voor tussendoor en heel veel sappen (jus d’orange, appelsap en tomatensap). Deze koolhydraten zijn dan vooral suikers en bedoeld om smaak te geven.

Ze zijn niet goed voor je en maken je onnodig dik.

 

Koolhydraatarme diëten

Het idee van een koolhydraatarm dieet is dat je gaat minderen met koolhydraten. Complexe koolhydraten blijf je gewoon eten en drinken, maar de enkelvoudige variant moet je laten staan.

Een koolhydraatarm dieet bestaat vooral uit koolhydraatarme gerechten, waarbij je heel goed let op de koolhydraten die er in voeding zitten. Hoe meer koolhydraten, hoe minder je ervan mag. Daarbij gaat het dus wel om enkelvoudige koolhydraten (complexe mag je gewoon blijven eten).

Het nadeel is dat er heel veel onjuiste informatie over koolhydraatarme diëten rondgaat over het internet. Heel veel mensen hebben geen idee meer hoe het nu echt zit en pakken het verkeerd aan.

Daarom helpen we even een paar fabeltjes de wereld uit:

 • Een koolhydraatarm dieet is geen crash dieet, waarbij je niets meer mag eten. Je mag juist vrij veel eten, zeker op basis van vlees, vis en groenten.
 • Zoals de naam al zegt is koolhydraatarm niet koolhydraatloos: je vermijdt het eten en drinken van enkelvoudige koolhydraten en eet meer complexe koolhydraten.
 • Vetten zijn geen koolhydraten (een vetarm dieet is dus niet hetzelfde als een koolhydraatarm dieet) en onverzadigde vetten zijn gewoon goed voor je (zitten ook veel in koolhydraatarme producten als vis en vlees).
 • Een koolhydraatarm dieet is niet gevaarlijk voor je. Het is eigenlijk eten en drinken zoals eten en drinken ooit bedoeld waren. Een levenswijze die je je eigen moet zien te maken om weer volop van voeding te kunnen genieten en lekker op gewicht te zijn.

 

Atkins

De eerste die het koolhydraatarme dieet echt goed onder woorden bracht, was Robert Coleman Atkins. Zijn Atkins-dieet is wereldberoemd geworden. Hij onderzocht patiënten en legde al snel het verband met overgewicht en voeding. De mensen die hij onderzocht dachten dat ze gezond aten, omdat de voedingsindustrie misleidende en onjuiste informatie gaf. Zo werden er veel suikers aan voeding toegevoegd voor de smaak.

Ook het eten en drinken van kant-en-klare maaltijden en sausjes is niet juist. Zeker in ons drukke bestaan kiezen we graag voor snel en makkelijk, maar zeker niet voor gezond.

Robert Atkins maakte met zijn Atkins-dieet mensen duidelijk wat gezonde voeding is. Hij heeft boeken geschreven met recepten die Atkins-proof zijn (en dus gewoon koolhydraatarm). Vandaag de dag wordt het Atkins-dieet nog steeds gezien als het grootste en bekendste koolhydraatarme dieet ter wereld. Wereldwijd vallen duizenden mensen dagelijks nog af met dit dieet.

Atkins koolhydraatarm dieet

 

Zonder Atkins-dieet koolhydraatarm afvallen

Natuurlijk kun je ook prima afvallen zonder het Atkins-dieet te volgen. Koolhydraatarme recepten zijn makkelijk te vinden en van het internet te plukken. Een mooi stappenplan om koolhydraatarmer te gaan eten en drinken is het volgende:

 • Vervang de eerste drie dagen enkel het ontbijt voor een koolhydraatarme variant;
 • Vervang na drie dagen ook het diner drie tot vier keer in de week voor een koolhydraatarme variant;
 • Vervang tot slot de lunch en tussendoortjes voor koolhydraatarme varianten;
 • Bouw nu verder uit tot elke maaltijd en elk tussendoortje koolhydraatarm is.

Wanneer je daar hulp bij kunt gebruiken, zijn er talloze kookboeken of toch het Atkins-dieet die je kunnen helpen. Nadat je eenmaal echt begonnen bent met koolhydraatarm eten en drinken, is het een kwestie van volhouden.

De suikers zullen uit je lijf gaan en zorgen voor afkickverschijnselen (een suikerverslaving is immers ook een echte verslaving) en binnen de kortste keren voel je je fitter, vitaler en gezonder. Ook zal je zien dat de kilo’s er met een koolhydraatarm dieet vanaf vliegen.

 

Afvallen, maar er is meer…

Zoals gezegd kiezen de meeste mensen voor een koolhydraatarm dieet, omdat ze willen afvallen. Een koolhydraatarm dieet is inderdaad een zeer goede manier om gewicht te verliezen en overgewicht te reduceren. Maar als je eenmaal aan een koolhydraatarm dieet begonnen bent, zijn er meer voordelen voor je gezondheid, zoals:

 • Verlaging van je cholesterolgehalte
 • Minder kans op diabetes
 • Een lagere bloeddruk
 • Verminderd risico op hart- en vaatziekten
 • Minder kans op depressies

 

Cholesterolgehalte

Voeding is van een grote invloed op je gezondheid. En dus ook op je cholesterolgehalte. Hoe hoger je cholesterol, hoe ongezonder. Een te hoog cholesterol wordt vrijwel altijd veroorzaakt door te vet, te ongezond en te koolhydraatrijk eten en drinken. Wanneer je dus koolhydraatarm op dieet gaat, zal je cholesterolgehalte op natuurlijke wijze omlaag schieten. En dat is voor veel mensen een stuk prettiger dan de medicijnen die ze voorgeschoteld krijgen door de huisarts!

 

Diabetes

Suiker in voeding is niet goed, zeker niet voor diabetici die daardoor een verhoogde kans op diabetes hebben. Koolhydraatarme diëten kunnen diabetes niet volledig voorkomen, maar wel de kans erop verlagen. Handig om te weten als diabetes in je familie zit.

Ook is het zo dat wanneer je eenmaal diabetes hebt, je met een koolhydraatarm dieet de lasten ervan kunt verminderen. Vraag hier wel altijd even advies over bij je huisarts.

 

Bloeddruk

Wanneer er in voeding veel koolhydraten zitten, zit er vaak ook veel zout in. Koolhydraten en zout worden aan voeding toegevoegd om twee redenen:

 1. Het langer houdbaar maken van producten (beter te conserveren met meer zout);
 2. Het verbeteren van de smaak.

Maar zout is niet goed voor je bloeddruk. Hoe meer zout je krijgt, hoe harder je bloed tegen de bloedwanden moet gaan persen om rond te komen en hoe hoger je bloeddruk dus stijgt.

Een koolhydraatarm dieet laat je minder zoute producten eten. Daardoor zal je bloeddruk dus afnemen.

 

Hart- en vaatziekten

Net als met je bloeddruk en cholesterol levert ongezonde voeding doorgaans ook problemen op voor je hart. Als je hart continu moet werken om het bloed rond te pompen is dat een enorme belasting. Zeker als het niet kan rusten en dus overbelast raakt.

Hart- en vaatziekten zijn in de westerse wereld dan ook een belangrijke doodsoorzaak. Ook steeds meer jonge mensen bezwijken uiteindelijk aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Door koolhydraatarm te eten en te drinken kun je hart- en vaatziekten voorkomen en de kans op een hartaanval of –infarct drastisch verminderen.

 

Depressies

Dikke mensen hebben een verhoogde kans om depressief te raken. Het is een soort van vicieuze cirkel: je bent ongelukkig met je gewicht en probeert er iets aan te doen, maar door een verkeerd dieet faal je en wordt je nog ongelukkiger. Daardoor ga je weer meer eten en wordt je nog dikker.

Deze negatieve cirkel is te doorbreken door koolhydraatarm te gaan eten en drinken. Daardoor krijg je niet alleen gezonde voedingsstoffen binnen die je helpen bij het afvallen, ook wordt je gezonder. Je wordt fitter en vitaler, kunt je beter concentreren en krijgt meer zelfvertrouwen. Met andere woorden: een koolhydraatarm dieet biedt helemaal geen ruimte voor depressies!

 

Samenvatting

Een koolhydraatarm dieet is om meerdere redenen erg voordelig voor je. Behalve dat je er goed mee kan afvallen, helpt een koolhydraatarm dieet je gezonder in het leven te staan. Je bloeddruk wordt lager, de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en depressies neemt af en je zal zien dat je op een normale manier (door gewoon te eten en te drinken) heel veel voor jezelf kan bereiken.

Robert Coleman Atkins was de eerste die het koolhydraatarme dieet – en het verschil tussen complexe (goede) en enkelvoudige (slechte) koolhydraten – goed onder woorden bracht. Zijn theorieën worden wereldwijd nog altijd gevolgd en ingezet om mensen te helpen bij het afvallen en een gezonder leven te leiden.